Elektrisch heeft de toekomst!

Waarom kiezen voor elektrisch:

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over naar elektrisch rijden. De overheid stimuleert elektrisch rijden en vanaf 2030 mogen er geen brandstof auto’s meer geproduceerd worden. We ontkomen er dus niet aan: we gaan elektrisch rijden met z’n allen.

Het brengt aardig wat voordelen met zich mee; zo hoeft u de motor niet meer warm te laten draaien, u hoeft niet meer naar het tankstation om te tanken maar kunt de auto gewoon thuis opladen en zo zijn er nog tientallen voordelen op te noemen. Wij hebben de voordelen in drie categorieën opgedeeld om u een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven van alle voordelen van elektrisch autorijden.

De populairste elektrische leaseauto’s van dit moment:

Fiat 500e

Vanaf: € 357,- p/m

Kia EV6

Vanaf: € 638,- p/m

Mercedes EQE

Vanaf: € 909,- p/m

Elektrische auto’s zijn goedkoper dan brandstof auto’s

De totale kosten van eigendom (TCO) van een elektrische auto zijn de kosten die verbonden zijn aan het bezitten en gebruiken van een elektrische auto gedurende een bepaalde periode, inclusief aanschafkosten, onderhoudskosten, verzekeringen, brandstofkosten en eventuele andere kosten.

De TCO van een elektrische auto kan lager zijn dan die van een vergelijkbare benzine- of dieselauto, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Dit komt doordat elektrische auto’s doorgaans lagere onderhoudskosten hebben en goedkoper zijn om te laden dan benzine of diesel te tanken. Bovendien biedt de overheid financiële tegemoetkomingen en belastingvoordelen voor het gebruik van elektrische auto’s, wat ook de TCO verlaagd.

Elektrische auto:

Rekenvoorbeeld voor een elektrische auto ter waarde van € 50.000, 5 jarig bezit icm gemiddeld 10.000 kilometer per jaar:

Aanschafkosten: € 50.000
Onderhoudskosten: € 350 per jaar, € 1.750 over 5 jaar
Verzekeringskosten: € 1.000 per jaar, € 5.000 over 5 jaar
Brandstofkosten: € 0,095 per kilometer, € 950 per jaar, € 4.750 over 5 jaar
Motorrijtuigenbelasting: € 0
Overheidssubsidies: – €4.500,- (MIA en Vamil)

Totaal: € 50.000 + € 1.750 + € 5.000 + € 4.750 – € 4.500 = € 57.000


€ 57.000 / 60 maanden = € 950 per maand

Benzine auto:

Rekenvoorbeeld voor een benzine auto ter waarde van € 50.000, 5 jarig bezit icm gemiddeld 10.000 kilometer per jaar:

Aanschafkosten: € 50.000
Onderhoudskosten: € 600 per jaar, € 3.000 over 5 jaar
Verzekeringskosten: € 1.000 per jaar, € 5.000 over 5 jaar
Brandstofkosten: € 1,75 per liter, (1:15 km/l), € 1.167 per jaar, € 5.833 over 5 jaar
Motorrijtuigenbelasting: € 500 per jaar, € 2.500 over 5 jaar
Overheidssubsidies: € 0

Totaal: € 50.000 + € 3.000 + € 5.000 + € 5.833 + € 2.500 = € 66.333


€ 66.333 / 60 maanden = € 1105 per maand
De bovenstaande berekening is gebaseerd op basis van gemiddelde cijfers. In dit voorbeeld bent u €155,- per maand voordeliger uit met een elektrische auto ten opzichte van een vergelijkbare benzine auto!

Belastingvoordelen & subsidies

In Nederland zijn belastingvoordelen en subsidies beschikbaar voor bedrijven die elektrische auto’s aanschaffen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

Lagere brandstofkosten

De gemiddelde kosten voor brandstofverbruik per kilometer van een elektrische auto zijn 0,05 euro goedkoper dan voor een auto met fossiele brandstof.

Hogere energie-efficiëntie

Elektrische auto’s zijn efficiënter in het gebruik van energie dan brandstof auto’s, wat betekent dat ze meer energie omzetten in beweging en minder energie verliezen in de vorm van warmte.

Lagere bijtelling

Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 16 procent tot een drempelbedrag van 30.000 euro. Voor brandstof auto’s geld een bijtelling van 22%.

Elektrische rijden, een stuk milieuvriendelijker

Milieuvriendelijk

Elektrische auto’s produceren geen uitlaatgassen, waardoor ze geen bijdrage leveren aan luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Elektrisch rijden is duurzaam

Elektriciteit wordt tegenwoordig vaak opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie, in tegenstelling tot brandstoffen zoals benzine en diesel die uit niet hernieuwbare bronnen worden gewonnen.

Besparen op onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectie service, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Olieservice en dergelijke zijn niet meer van toepassing.

Langere levensduur

Elektrische auto’s hebben vaak een langere levensduur dan brandstofauto’s, omdat ze minder bewegende onderdelen hebben die kunnen slijten.

Superieure rijeigenschappen

Snellere acceleratie

Elektrische auto’s hebben geen versnellingsbak, waardoor het koppel direct beschikbaar is bij het accelereren. Dit leidt tot een soepele en aanzienlijk snellere acceleratie dan vergelijkbare brandstofauto’s.

Betere wegligging

Elektrische auto’s hebben een lager zwaartepunt en een efficiëntere gewichtsverdeling, wat leidt tot betere wegligging en stabiliteit.

Automaat

Elektrische auto’s hebben geen versnellingsbak, dus er is geen noodzaak om te schakelen. Dit geeft een soepelere en comfortabelere rijervaring omdat er geen onderbrekingen zijn in de acceleratie.

Geluid

Elektrische auto’s hebben geen verbrandingsmotor, dus ze produceren geen motorgeluid. Dit draagt bij aan aangenamere rijervaring.

Meer weten? Raadpleeg onze meest beantwoorde vragen pagina óf neem rechtstreeks contact met ons op: